Je tuin bestrating onderhouden doe je zo

Veel mensen verharden hun tuinen niet alleen voor het hebben van een terras, een oprit of paden, maar doen dit vaak ook om minder onderhoud te hebben aan de tuin. Zo hoef je er dus minder tijd in te steken en ziet je tuin er altijd netjes en strak uit. Als je planten in losse baken in de tuin neerzet, kunnen deze makkelijker in toom worden gehouden en de bestrating in je tuin zorgt voor minimale groei van onkruid in je tuin. Mensen die dit om deze reden doen, komen er later dan ook wel achter dat dit net iets anders in elkaar zit.

Het zal je verbazen hoeveel tijd er bij het onderhouden van de tuin bestrating in een tuin nodig is. Mossen, algen en toch ook onkruid zullen hun weg vinden op en tussen de stenen. Hier zal je vooral in de natte periode van het jaar achter komen, en dan vooral in de vorm van groene aanslag op de tegels. In het voorjaar wanneer het warmer is zal je merken dat het onkruid ook zijn kans ziet om tussen de stenen door te schieten. Als je er even niet naar omkijkt, is je verharding binnen no-time veranderd in een kleine wildernis. In combinatie met de gladheid die ontstaat door de algen kan het nog gevaarlijk zijn ook. Daarnaast kunnen ook andere oneffenheden, zoals openstaande kieren, zorgen voor gevaarlijke situaties die je liever wilt vermijden.

Dit is dan ook te doen door eens in de zoveel tijd je bestrating een schoonmaak beurt te geven. Als je doel is om je tuin er goed uit te laten zien, kun je ook simpelweg niet anders. Gelukkig is dit meestal niet heel ingewikkeld en als je er even de tijd en energie in stopt, geniet je voor een lange tijd weer van een mooie tuin met een strakke bestrating. Er zijn een aantal dingen die hoe dan ook eens in de zoveel tijd moeten gebeuren wanneer je het hebt over tuinonderhoud. Hieronder staan ze voor je op een rijtje:

  • Groene aanslag verwijderen
  • Onkruid tussen de tegels verwijderen
  • Oneffenheden wegwerken en herstellen
  • Het bestrijden van mieren

Tips voor het onderhouden van je bestrating

Om jouw een handje te helpen bij het mooi houden van je tuinstenen of bestrating, lees je in dit artikel een aantal tips hoe jij daar voor kunt zorgen;

  • De tuinstenen poetsen

Wanneer er tijdens de herfst meer vuil op de bestrating terecht komt, is het belangrijk dat je de stenen goed schoon poetst. Zo voorkom je de zaadontkieming van het onkruid en voorkom je dat je later lang bezig bent met het verwijderen van onkruid.

  • Hogedrukspuit inzetten

De stenen zelf kunnen ook erg vuil worden, waardoor ze een donkere en vuile kleur krijgen. Wanneer je er overheen gaat met een hogedrukspuit, reinig in één klap de stenen én de ruimtes tussen de stenen. Zo verwijder je het vuil gemakkelijk en snel van de stenen en zien ze er weer stralend uit.

  • Stenen of bestratingen die van beton zijn gemaakt kunnen makkelijker beschadigen wanneer er vocht tussen komt. Je kunt een speciaal hiervoor bedoelde ‘’sealer’’ gebruiken om dit te voorkomen en er zo voor te zorgen dat jouw bestrating langer mooi blijft.

Liever een tuinman die dit allemaal voor jou doet? Ga op zoek naar een tuinman bij jou in de buurt.