Tuin winterklaar maken

Ondanks het feit dat uw tuin in de winter niet bloeit en er tijdens de winter eigenlijk niet echt wat hoeft te gebeuren is het wel verstandig om uw tuin winterklaar te maken. Door uw tuin winterklaar te maken beschermd u uw tuin de kou, waardoor alles in het voorjaar beter de kans krijgt om volledig tot bloei te komen. Ook zorgt u er met tuinonderhoud voor dat uw tuin er in de winter netjes bij ligt. U kunt ervoor kiezen om zelf uw tuin winterklaar te maken, maar u kunt dit ook door onze hoveniers laten doen. We snappen dat de klus in sommige gevallen te groot is en nemen dit dan ook graag voor u uit handen. Bovendien hebben onze hoveniers verstand van zaken, waardoor u verzekerd bent van een mooie tuin in het voorjaar.

Uw tuin zelf winterklaar maken

U kunt ervoor kiezen om uw tuin zelf winterklaar te maken. Wij voorzien u daarbij graag van een aantal tips en handvaten zodat u geen belangrijke onderdelen mist. De eerste stap is het onderhouden van bloemen en planten. Dit houdt in dat u begint met alles te verwijderen dat niet meer bloeit. Zo verwijdert u dode bloemen en bladeren, maar ook eenjarige bloembollen en planten met wortel en al. Meerjarige bloembollen mag u ook verwijderen, deze kunt u in het voorjaar weer terugplaatsen. Vervolgens snoeit u alle planten terug die volgens de snoeikalender gesnoeid mogen worden in de herfst/winter. Nadat u uw bloemen, planten en bomen onder handen heeft genomen is het tijd om aandacht te besteden aan het gazon. Verwijder al het onkruid en bladeren en maai uw gras voor een laatste keer. U hoeft het gazon niet te kort te maaien, 4 centimeter is mooi. Nadat u het gras heeft gemaaid kunt u uw gazon nog voorzien van kalk, een meststof is in principe niet nodig. Heeft u een vijver in uw tuin? Dan is het ook zeer belangrijk om deze voor te bereiden op de winter, zeker wanneer u hier vissen in houdt. Vijveronderhoud begint met het verwijderen van alle dode bloemen en waterplanten. Ook ander vuil verwijdert u uit de vijver, zo voorkomt u dat dit gaat rotten. Wanneer het gaat vriezen is het belangrijk dat de vijver open blijft middels bijvoorbeeld een pompje. Eventuele fonteintjes kunt u uitzetten in de winter. Heeft u een buitenkraan of ander leidingwerk in de tuin lopen? Dan is het ook belangrijk om deze te beschermen, zeker wanneer ze niet vorstvrij zijn. Sluit het water in de tuin af en kijk of u andere leidingen kunt beschermen met bijvoorbeeld isolatiemateriaal. Kwetsbare materialen en planten kunt u verder het beste beschermen door ze naar binnen te halen. Zo weet u zeker dat ze de winter overleven. Staan de planten niet in een losse pot, dan kunt u ze afdekken met riet of andere beschermende materialen. Vergeet ook sierelementen en gieters niet naar binnen te halen. Als laatste tip willen wij uw aandacht graag ook nog even richten op de vogeltjes. In de winter kunnen zij wel wat extra hulp gebruiken. Een beschut plekje zoals een nestkast of extra eten en drinken in de tuin kan net het verschil maken.

Tuin winterklaar laten maken

Ziet u het niet zitten om bovenstaande werkzaamheden zelf uit te voeren? Of heeft u gewoon liever dat het door een professioneel bedrijf gedaan wordt? Dan kunt u in Den Haag en omstreken uw tuin winterklaar laten maken door J.T.A. van Marwijk Hoveniers. U kunt bellen voor een afspraak naar 070 – 701 02 83. Wij staan met veel plezier voor u klaar.