Wilt u ook uw
tuin lenteklaar maken? Dan hebben wij een aantal nuttige tips voor u opgesteld om u hierbij te helpen. Zo weet u zeker dat u niets belangrijks vergeet en heeft u direct een goede volgorde te pakken. Mocht u nu denken dat deze klus niks voor u is, dan kunnen wij uw tuin lenteklaar maken. Zo bent u verzekerd van een prachtige tuin in het voorjaar en de zomer.
Stappenplan tuin lenteklaar maken
Speciaal voor u hebben wij een stappengemaakt om uw tuin lenteklaar te maken. Deze stappen hebben wij in een logische volgorde gezet. Het is lastig om hier een tijdsindicatie aan te geven, gezien iedere tuin anders is, maar we kunnen u wel zeggen dat u in één uurtje nog niet klaar bent.
1. Opruimen
Zoals vele andere klussen begint ook uw tuin lenteklaar maken het makkelijkst met een schone lei. Daarom is stap 1 het opruimen van uw tuin. Dit houdt in dat u eerst al het losgelaten blad uit de tuin verwijderd. Ook andere zaken als losse takjes en mogelijk ander tuinafval mag u weggooien.
2. Snoeibeurt
Vele planten, bomen en hagen mogen in het voorjaar gesnoeid worden. Snoeien bevordert een goede groei van planten, bomen en hagen en is noodzakelijk om deze gezond te houden. In het voorjaar kunt u rozen, hortensia’s, fruitbomen en de meeste hagen snoeien. Heeft u specifieke planten in de tuin waar u over twijfelt en bent u het bijbehorende kaartje kwijt? Raadpleeg dan een snoeikalender. Sommige planten kunt u stekken, het overige snoeiafval verdwijnt in de groene container.
3. Onkruid verwijderen
Stap 3 in het opruim- en lenteklaar maken proces is het verwijderen van onkruid. Wanneer u onkruid verwijdert probeer dit dan met wortel en al te doen. Zo groeit hetzelfde plantje niet opnieuw. Verwijder zowel het onkruid tussen de tegels als in de borders.
4. Gazon verzorgen
Het gazon moet u eigenlijk in twee stappen klaarmaken. Deel één is het maaien van het gras. Daarna moet deze geverticuteerd worden, maar dit kunt u het beste pas de volgende ochtend doen. Met een speciale verticuteer hark het gras harken. U verwijdert hierbij ook alle mossen en onkruid uit het gras. Wanneer u hiermee klaar bent kunt u de kale plekken opnieuw inzaaien. Geef deze vooral goed water! Nadat u hiermee klaar is kunt u het gazon bemesten, het mooiste is wanneer dit vlak voor een regenbui gebeurt.
5. Groene aanslag verwijderen
Nu het gazon gedaan is gaan we met het terras en overige sierbestrating bezig. Vaak zijn deze door het slechte weer wat minder van kleur geworden en wellicht hebben ze ook last van groene aanslag. De meest simpele en ook zeer effectieve manier is om dit te bestrijden met schoonmaakazijn en water. Het gebruik van een chemisch middel raden wij af. Net als een hogedrukreiniger. Wilt u niet met schoonmaakazijn in de weer, kijk dan naar een ander biologisch afbreekbaar middel.
6. Vijver schoonmaken
Wanneer u de trotse eigenaar bent van een vijver wilt u ook dat deze er mooi bij ligt en dat, wanneer er vissen in zitten, de waterkwaliteit in orde is. Het is daarom zaak om al het afgevallen blad en dode bloemen van bijvoorbeeld waterlelies uit de vijver te halen. Dit voorkomt draadalg en rotten en dus aantasting van de waterkwaliteit. Maak verder